May 27, 2011

My Home Made Sambal Sotong


betul ke tajuk entry aku ni
pakai hentam kromok je kan kau EJ



This is How I Cooked my hand-home-made-sambal-sotong
^____^
simple step


sotong perlu segar
baru sedap nak menyotong
^____^
credit to Cik Housemate pandai pilih sotong


cili kering dalam 1 genggam
oh please
dont you eva use cili-kering-Giant okayyy
sangat PEDAS!
disarankan: beli cili kat runcit biase je. sedap.selalu sedap


bawang putih
bawah besar 1 ulas
kasik bland je semua perkara di atas




Minyak dalam 2 senduk besar
tumis je semua perkara yang sudah di blanded
tumis sampai penah minyak
masuk garam
masuk asam


biar kering sket
masuk air asam jawa


biar sebati dan kering sedikit


then masuk sotong segar itu tadi
kacau sebati
TUTUP DENGAN PENUTUP KUALI


okay
itu penting
sebab sotong mengeluarkan air yang banyak
air sotong tu la yang nak bagi sedap sambal kau
ada paham?



agak dalam 10 munites tu
bukak penutup kuali tu
biar masak n keringkan sket sambal tu


then hidang





Me and my plate
nafsu serakah tui


my housemate's plate
ah budget diet
menci




ajie's plate??
HAHAHAHAHAHAHAHAHA



Takde!
sebab dia jauh
uwek
padan muka





















1 comment:

Anonymous said...

teliuq aih!!!!! nk gak!!!