marilah mari memasak lagi
untuk siapa lagi kalau bukan si suami
;p
[nyanyi dgn nada lagu marilah mengundi]
ewahhhh
;p
Hari ni nak kongsi resepi mudah dan cepat
tak pernah ada resepi sendiri pon
tapi ini resepi keinginan tekak sendiri
dan kegemaran suami jugak
Bahan-Bahan
2 ikat batang keladi
asam keping
cili kering [8 tangkai]
udang kering [1 sudu]
ikan bilis [10-15 ekor]
bawang merah [8 ulas]
bunga kantan
daun kesum
Jom masak
BATANG KELADI
- Siang dan bersihkan batang keladi.
- Potong mengikut saiz standard seperti gambar di atas
- Rebuskan batang keladi dengan 2 keping asam keping. Jangan bagi layu. Cukup sekadar ala-ala kadar je.
- Toskan
KUAH ASAM PEDAS
- Bland cili kering, udang kering, ikan bilis, bawang merah.
- Tuangkan ke dalam periuk yang dah dipanaskan dan biarkan mendidih.
- Tambah sedikit air mengikut kepekatan dan kuantiti kuah yang dikehendaki
- Masukkan garam secukup rasa dan asam keping.
- Biarkan mendidih seketika sehingga menaikkan bau yang cukup menusuk wanginya
- Masukkan batang keladi yang dah di rebus
- Masukkan bunga kantan yang dah dipotong
- Masukkan daun kesum
- Kacau sebati sehingga semua keliahatan masak dan sebati
- Sedia untuk dihidangkan.
TIPS:
Hidangkanlah asam pedas batang keladi ini bersama-sama dengan NASI PUTIH panas-panas dan TELUR DADAR
^_______________^
1 comment:
My favourite nie tau Eima..kecur air liur lak tgk.
Tp x pnh trlintas nk try masak sndri. Ada resepi nie bleh la try. :)
Post a Comment