February 16, 2013

Home Made Asam Pedas Batang Keladi by EJ




marilah mari memasak lagi
untuk siapa lagi kalau bukan si suami
;p
[nyanyi dgn nada lagu marilah mengundi]


ewahhhh 
;p



Hari ni nak kongsi resepi mudah dan cepat
tak pernah ada resepi sendiri pon
tapi ini resepi keinginan tekak sendiri
dan kegemaran suami jugak



Bahan-Bahan

2 ikat batang keladi
asam keping
cili kering [8 tangkai]
udang kering [1 sudu]
ikan bilis [10-15 ekor]
bawang merah [8 ulas]
bunga kantan 
daun kesum


Jom masak


BATANG KELADI

  1. Siang dan bersihkan batang keladi. 
  2. Potong mengikut saiz standard seperti gambar di atas
  3. Rebuskan batang keladi dengan 2 keping asam keping. Jangan bagi layu. Cukup sekadar ala-ala kadar je. 
  4. Toskan


KUAH ASAM PEDAS
  1. Bland cili kering, udang kering, ikan bilis, bawang merah.
  2. Tuangkan ke dalam periuk yang dah dipanaskan dan biarkan mendidih.
  3. Tambah sedikit air mengikut kepekatan dan kuantiti kuah yang dikehendaki
  4. Masukkan garam secukup rasa dan asam keping.
  5. Biarkan mendidih seketika sehingga menaikkan bau yang cukup menusuk wanginya
  6. Masukkan batang keladi yang dah di rebus
  7. Masukkan bunga kantan yang dah dipotong
  8. Masukkan daun kesum
  9. Kacau sebati sehingga semua keliahatan masak dan sebati
  10. Sedia untuk dihidangkan.


TIPS:

Hidangkanlah asam pedas batang keladi ini bersama-sama dengan NASI PUTIH panas-panas dan TELUR DADAR
^_______________^





1 comment:

FiDa said...

My favourite nie tau Eima..kecur air liur lak tgk.
Tp x pnh trlintas nk try masak sndri. Ada resepi nie bleh la try. :)