December 08, 2014

Marinate Lamb and Chicken with black pepper sauce





Dah lama tak share resipi
kan kan kan kan





meh today nak share resepi sikit
tak sedap jangan marah
sebab kite bukan chef
hikhokhikhok




MARINATE LAMB WITH BLACK PEPPER SAUCE





Bahan-bahan:
  • 4 keping daging kambing yang dah siap potong [kite beli kat tesco je]
  • 2 batang serai*
  • 2 inci lengkuas*
  • 2 inci halia*
  • 4 batang cili api*
  • 5 biji bawang merah*
  • 4 biji bawang putih*
  • 1-2 sudu blackpepper kasar*
  • 2 sudu madu
  • 2 sudu blackpepper sauce
  • ABC sos manis / kicap pekat
  • 1-2 sudu teh garam
  • 2-3 sudu minyak masak / 1 sudu butter
  • 1/2 biji lemon


Cara-cara marinate:
  1. Blend semua bahan-bahan yang dah ditanda ' * ' seperti di atas sampai halus.
  2. Dalam bekas yang besar,tuang bahan yang dah di blended, masukkan madu+abc sos manis atau kicap+garam+black pepper sauce dan kacau bagi sebati.
  3. Masukkan kepingan daging dan perap ikot suka nak berapa lama. 


p/s: kalau daging  kambing atau lembu, saya akan perap dengan tempoh yang agak lama. Dalam 1-2 jam. 30min-1 jam untuk daging ayam




Cara-Cara memasak:
  1. Saya guna pemanggang ajaib je sebab lagi senang dan sedap. (Kalau uols guna oven, google ye brape suhu and masa. hikhokhikhok)
  2. Panas sedikit minyak atau butter
  3. Masukkan kepingan daging dan tutup pemanggang ajaib tu. 
  4. 10 minit sekali, bukak la pemanggang tu tengok daging korang tu okay tak. alih-alihkan sikit bagi masak sekata.
  5. Dalam kuali yang lainnya, masukkan semua lebihan kuah perap daging tu dan biarkan mendidih. 
  6. tambahkan bahan-bahan perasa bagi mantap rasa sos anda. Kebiasaannya saya akan tambahkan lagi sos blackpepper tu [saya suka guna brand 'puteri' sebab sos blackpepper brand ni pekat and pedas.]. Saya tambahkan lagi garam kalau kurang masin. Alter la apa yang patut.
  7. Masukkan 2-3 sudu air bancuhan tepung jagung hingga mendapat kepekatan seperti sos. 
  8. Tutup api dan biarkan sejuk
  9. Bila daging dah masak molek, angkat dan hidangkan diatas pinggan dan tuanglah sos tadi ke atasnya dan ratakan seperti gambar di atas.
  10. Perahkan sidikit lemon ke atas daging.
  11. Hidangkanlah dengan hirisan tomato dan salad segar.








Ulang langkah yang sama untuk marinate chicken ye;
^________________^





Ps: Tak tahulah sedap ke tak. Tapi suami cakap rasanya okay. Puas makan. Adik-adik ipar pon suka. Try la korang. lain tangan lain rasanya. ye dop?



Selamat Mencuba!



by: #EJkitchen


No comments: