BAHAN-BAHAN
- Daging lembu yang dah dipotong dadu.
- 4 sekawan
- 2-3 ulas bawang putih *ditumbuk*
- 2-3 ulas bawang merah *ditumbuk*
- 1 inch halia *ditumbuk*
- 2 biji kentang dipotong bulat-bulat
- 1 biji bawang holand dipotong bulat
- 2 biji cili api *ditumbuk*
- Kicap
- Sos tiram
- Minyak
- Gula
CARA-CARA MEMASAK
- Daging yang telah dipotong dadu digaulkan dengan garam dan kunyit.
- Panaskan sedikit minyak, masukkan daging tadi dan kacau sebati. Biarkan sebentar
- Masukkan 3 gelas air ke dalam kuali tadi dan biarkan daging dan kentang direbus sehingga empuk dan kering air tersebut
- Angkat kentang yang telah empuk. Jangan biarkan bersama daging nanti lembik pulak kentang tu.
- Bila daging dah empuk dan kering, tolak ke tepi daging dan tuangkan sedikit minyak di tengah tengah kuali untuk proses menumis.
- Masukkan 4 sekawan diikuti dengan bahan-bahan yang ditumbuk. Tumis biar naik bau.
- Masukkan sedikit sos tiram dan gaul bersama daging sehingga sebati
- Masukkan kicap sehingga mendapat warna yang dikehendaki tapi PLEASE MAKE SURE sukatan garam dan kicap anda sebati sebab kicap tu sifatnya MASIN. Dan daging kita sudah digaulkan dengan garam kunyit sebelum direbus.
- Perasakan juga dengan sedikit gula
- Dah sempoi mempoi rasanya, masukkan kentang yang dah empuk tad bersama bawang holand.
- Kacau jangan ganas nanti hancur pulak kentang kita.
- Siaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaap!
- Hidangkan dengan nasik panas panas dan sayur air sebagai menu tambahan
- LAYAN!
RESEPI ASAL: PUAN FARAH SALWATI IBRAHIM
DIOLAH OLEH: EJkitchen
No comments:
Post a Comment