May 20, 2009

ENTRY LAPAR

Last weekend, aku balik my hometown. Mak aku balik kg, so dapatlah aku bermanja dengan mak. Seyesly, dah lama sangat aku tak tidoq dengan mak. Well, aku kan anak bongsu. Kot mana pon aku control manja anak bongsu tu, ngengade tu tetap tak boleh buangnye. Hehehehe

2 hari kat kampung, memang sangat rasa tenang. Teman mak gi kenduri, teman mak gi market, teman mak masak, teman mak makan, borak-borak dengan mak sampai dua2 lena ntah ke mana, lepak dengan abang-abang aku yang sengal dan menghabiskan masa dengan baby sulung amcik aku iaitu si comel baby Qis yang baru 2 bulan tapi dah pandai macam-macam. Haish, aku macam nak gigit2 dan kunyah2 je baby Qis tu.

Photobucket
Hobi si kecil ni: Tak suka pakai baju! Hahaha

Ahad tu,
Aku dah kena balik penang. Pagi-pagi lagi mak dah kat bawah pokok pelam (mangga) blakang rumah aku dok pulun kait pelam muda untuk adik-adik bf aku yang hantu pelam semuanya. Pelam yang masak, lagi la berlambak-lambak mak simpan nak bagi aku bawak balik. Memang boleh rabak bahu aku nak kena bawak semua tu sebab kebetulan aku malas nak susahkan bf aku datang jemput kat rumah. Aku choose nak balik sendiri je naik bas. Lagipun, dah lama tak naik bas p penang. Hehehehe bila tengok muka mak aku yang smangat kait buah pelam kesayangan beliau, takpe la mak berat macam mana pun adik akan gendongkan jugak sampai ke penang.

Selain buah pelam (mangga) yang aku rasa memang over limit berat tu, mak jugak bekalkan udang galah untuk bakal besannya.

Udang ni dijala sendiri oleh amcik aku yang memang pakar bab-bab menangkap udang ni. Dari menjala, menikam sampai la memancing, semua beliau pandai.

Oppssss, let me explain apa itu "menikam udang". Ia adalah aktiviti menangkap udang galah menggunakan serampang mata 3 yang macam kat logo Man United tu. Hehehe ia dilakukan pada sebelah malam iaitu ketika tahap kualiti air sungai adalah pada paras yang jernih. Jangan tanya aku bila air sungai tu jernih sebab aku tak tau. Yang aku tau, musim udang ni selalunya pertengahan setiap bulan sebab rumah aku sure akan jadi tempat melepak kaki-kaki memancing udang.

Nak cuba?? Mai la umah aku. Nanti aku mintak amcik aku bawak korang gi menikam udang di tengah-tengah malam hari di tengah2 sungai yang memang gelap gelita. Hahaha tak semua orang berani pergi. Bf aku pon terdiam terkesima sebab menahan takot. Hahahaha usikan hantu??? Alaaa, dah biasa dah semua tu bagi amcik aku. Beliau buat dunno je.

Hahaha wahai peminat udang galah, mai la bercuti-cuti kat kampung aku. Dah jadi macam pesta memancing dah kat sungai tu.

Abis bab udang,
Sambung cerita lain plak.......

Yang paling comel ahad lepas adalah mak abah bf aku yang menanti aku sampai ke rumah mereka sebab tak sabar nak masak udang galah tersebut. Seyes sangat comel dowang be2. Rasa macam nak gigit-gigit ja dua2 orang tersebut!

Jom aku paste hidangan makan petang kami sekeluarga pada petang tu. Sangat yummy tui!
Photobucket
Banyak lagi udang ni tapi xmuat pinggan nak amek pic. Ni sebelum di masak tapi goreng pon sedap!
Photobucket
Sotong masak pedas yang heaven
Photobucket
Ayam masak kicap yang memang syurga
Photobucket
Ikan Pekasam yang memang memukau!!
Photobucket
Sambal macang yang sungguh2 menyengat!!

Sekarang bayangkan aku naik sem nanti berat badan jadi banyak mana kalau tetiap hari makan macam ni punya heaven??

Oppsssss! Lupa nak cakap, aku tak makan udang galah act. Hahaha aku pun tak tau pasai apa.

Eima Jer: Mak dah balik sepang balik dah. Love u Mom. Thanx sebab balik kg. terubat sangat rindu ni.

7 comments:

Drunbella said...

abeh lah kwn ak neh. da lah sememangnya bulat. ak tataw lah pasneh die jadik apa plak. hahaha :D nmpk gaya hg kena bukak almari baru yg diisi baju2 xxl barangkali ^^

Eima Jer said...

Bella:

Babi la wei..
hahaha aku terpaksa on diet ok..amek bekpes then lunch xmkn. if x memang hancus body aku!

Drunbella said...

hahahaha :D hg mai dok ngan ak lah. makanan hg bg kart ak.hg makan skek2 da lah. lalala ;)

fairuzmokti said...

kau cuba lawan wanda. tengok sapa lebih berat dan gemuk..haha

Eima Jer said...

sure la aku!

Anonymous said...

hi, how are you? synthroid online [url=http://dotnet.org.za/members/cheap-synthroid-online.aspx]cheap synthroid[/url] http://dotnet.org.za/members/cheap-synthroid-online.aspx online

Anonymous said...

Hello! Can you tell me how i can register mail at google [url=http://google.com]google[/url] http://google.com