September 01, 2012

Ayam Butter Milk Creamy EJ



Jom memasak!
^___________^




today nak tulis entry tentang perjuangan EJ memasak 
AYAM BUTTER MILK CREAMY



Penulis kurang mahir masakan ala-ala western
sebab penulis sangat cintakan masakan kampung
disebabkan bakal suami tak habis-habis request nak chicken butter or butter prawn macam kat William Corner tu
so penulis pon cubalah google dan google resepi



terus terang habaq kat hang
aku masak masakan simple macam ni pon
first try was GAGAL!
hahaha tak jadi seperti yang diingini
percubaan KEDUA barulah menjadi setelah mendapat tunjuk ajar Cik Yana Yano yang memang sangat pakar dengan masakan butter prawn chicken prawn bagai ni



So here I present uollsss
air tangan EJ pulak


Bahan-bahan:

  1. Ayam (pergi Giant tu suruh mamat tu potong ayam kau macam nak buat tomyam)
  2. Tepung jagung
  3. Putih telor
  4. Butter 
  5. Whipping cream
  6. Lemon
  7. Daun kari
  8. Bawang merah
  9. Cili api
  10. Garam
  11. Susu cair

Cara-cara memasak:


nampak tak tepung jagung sebesar muka kau kat atas ni??
haaaa ayam yang dah dibersihkan tadi
kau golek-golek dalam puteh telor
lepas tu kau golek-golek pulak atas tepung gebu empuk ni



Minyak panaskan 
lepas tu gorenglah ayam bersalut tepung tersebut sehingga garing mengikut citarasa


dah garing tu angkat dan tos minyaknya




panaskan kuali lain yang bersih tiada sebarang unsur minyak
masukkan 1/2 butter di atas
biar ia mencair di dalam kuali




ini daun kari.
bila butter dah mencair dalam kuali dengan kadar api yang perlahan
masukkan bahan2 tumisan iaitu hirisan bawang merah dalam 3 ulas
bawang putih 3 ulas
dan daun kari di atas
kacau sehingga sebati dan naik aroma memikat
eceh
;p

masukkan juga gula dan garam secukup rasa
masa ni jugak pastikan api paling perlahan ye



kacau sampai sebati dan bolehlah masukkan susu cair barang 3 sudu besar



ini pula whipping cream
nak bagi kuah buttermilk anda tu jadi creamy
^________^



boleh je guna tepung jagung
tapi kalau guna yang ini
terasa lebih westernnya



bila butter, tumisan dan susu sejat sebati dalam kuali
api perlahan dan panas sama rata
bolehlah masukkan whipping cream ni
dalam separuh kotak di atas'



kemudian kacau tanpa henti sampai anda dapat tahap kepekatan yang anda mahu
kalau nak pekat lagi
bolehlah bancuh 2 sudu tepung jagung dan tuang ke dalamnya
dan teruskan mengacau



bila lidah dah sampaikan informasi kepada otak dengan menyatakan bahawa semua rasa ada dan sempurna
bolehlah tuangkan buttermilk yang creamy tu ke atas ayam yang dah digoreng garing 



hirislah lemon sebagai menyempurnakan hidangan kamu



bagi saya
LEMON adalah bahan yang penting dalam masakan ini

WHY??
sebab masakan ini sangat creamy
main bahan adalah ayam dan butter
so bila ada hirisan lemon ini
ia dapat membantu memotong rasa mual dan muak ketika makan



dan lebihan hirisan bolehlah di buat teh o ais lemon
owsem!!



terliuq plak dah aihhhh tengok lemon tea ni



Selamat mencuba ye
tak jadik mintak maaf



untuk resepi detail anda dinasihati untuk menggoogle blog-blog masakan
saya memasak ikot hentaman saya saje
selalu je lari dari resepi asal
T_____________T



Btw,
bakal suami kata LULUS
itu yang nak didengar



okbai



No comments: