July 01, 2009

Pelajar UTM Ditemui Mati Selepas Beranak...

JOHOR BAHRU: Sedih dan menyayat hati! Itu nasib malang seorang bekas pelajar wanita berusia 26 tahun yang ditemui mati dipercayai akibat pendarahan serius selepas melahirkan anak dalam keadaan serba kekurangan di sebuah bilik asrama di Universiti Teknologi Malaysia (UTM) Skudai dekat sini, petang kelmarin.

Lebih malang lagi, bekas pelajar tahun empat itu dipercayai menderita keseorangan ketika melahirkan anak dan hanya ditemui kira-kira jam 5 petang, selepas lebih dua hari Allahyarham menghembuskan nafas terakhir.

Kejadian disedari ketika minggu orientasi pelajar baru berlangsung apabila beberapa pelajar mengadu kepada ahli jawatankuasa (AJK) minggu orientasi ada sebuah bilik asrama berbau busuk.

Berikutan itu seorang daripada AJK minggu orientasi memeriksa bilik berkenaan yang berkunci dari dalam itu.

AJK terbabit membuat aduan kepada pengetua kolej kediaman sebelum pengawal keselamatan diarah menyiasat.

Sebaik pintu dibuka, pengawal keselamatan terbabit terkejut melihat sekujur tubuh tanpa seurat benang terbaring kaku dengan percikan darah di lantai.

Lebih mengejutkan, penemuan bayi lelaki yang sudah tidak bernyawa tidak jauh dari mayat wanita itu.

Ketua Polis Daerah Johor Bahru Utara, Asisten Komisioner Ruslan Hassan, berkata pihaknya menerima maklumat berhubung penemuan mayat wanita berkenaan sebelum bergegas ke tempat kejadian.

“Berdasarkan siasatan, mangsa berasal dari Kelantan dan belum berkahwin. Dia disahkan meninggal dunia sekurang-kurangnya dua hari sebelum ditemui.

“Kami percaya besar kemungkinan kematian mangsa berpunca daripada pendarahan serius selepas bersalin.

“Namun, kita tetap meneruskan siasatan bagi mengenal pasti punca sebenar kematian mangsa dan melihat sama ada wujud kemungkinan ada unsur jenayah,” katanya.

Ruslan berkata, pihaknya tidak menolak kemungkinan pasangan wanita terbabit pelajar di kampus sama.

“Buat masa ini kami dalam proses mengenal pasti pasangan wanita berkenaan bagi membantu siasatan, manakala mangsa sudah dihantar ke Hospital Sultanah Aminah (HSA) untuk bedah siasat.

“Sesiapa yang mempunyai maklumat berhubung kejadian diminta menghubungi polis Johor di talian 07-2212999 atau tampil ke balai polis untuk membantu siasatan,” katanya.

Sementara itu, Penolong Pendaftar Perhubungan Media UTM, Sabri Ahmad, ketika dihubungi memberitahu mangsa sudah ditamatkan pengajiannya pada Januari lalu selepas gagal pada peperiksaan akhir Semester 1 sesi 2008/2009.

Menurutnya, bilik berkenaan disewa wanita terbabit sejak 11 Mei lalu kerana polisi UTM membenarkan orang luar menyewa bilik asrama ketika cuti semester.

Ditanya tindakan seterusnya berhubung kes itu, Sabri berkata, pihak kampus tidak dapat menangani kes berkenaan seperti kes biasa membabitkan pelajar memandangkan mangsa tidak lagi berstatus pelajar selepas ditamatkan pengajiannya.

“Bagaimanapun, kita akan berusaha membantu pihak berkenaan berhubung urusan berkaitan dengan kejadian ini,” katanya.

Berhubung dakwaan kemungkinan teman lelaki mangsa pelajar UTM, Sabri berkata, pihaknya tidak dapat mengesahkan perkara itu kerana buat masa ini belum ada maklumat mengenainya.



Dari Pandangan Aku...


sumpah aku terkejut masa baca paper pagi tadi.
dan aku lagi takot bila terpikir kejadian tu mungkin jadi kat kolej aku.
1 level dengan bilik aku ke.
tak pon 1 blok ke
1 kolej ke
adehhhhh...


apa-apa pon..
alfatihah buat arwah.
semoga rohnya tenang dan diterimaNya.


macam2 aku rasa skrg ni.
kesian.
sebak.
takot.
macam2 lagi lah.


berimaginasi situasi arwah pada masa menanti ajal tu.
allah hu akbar
peritnya.
sakitnya.
seksanya.


sudahlah 9 bulan menanggung seksa.
ditambah pula tekanan dibuang utm.
masa depan yang hancur.
dan kini.
skali lagi arwah diduga dengan aib kematiannya.


semua sbb CINTA kan?


kenapa wanita slalu yang menjadi mangsa.
cettt, aku harap bf yg tak bertanggungjawab tu menerima pembalasan yang sama.
bodoh la.
nak sedap je.


aku dh teremosi.
sedih wei.
kesian.
smoga keluarga beliau tabah menghadapi ujian dunia ni.
amin.


Eima Jer: Dengar kata kolej 9..hmmm hope everything will be ok.. =)

51 comments:

Anonymous said...

ini lah akibat kalau tak berpegang kepada agama..apa pun al fatihah kpd mangsa

Elsa Soraya Othman said...
This comment has been removed by the author.
Anonymous said...

yes.. kolej 9, depan ofis..skang ni furniture sumer di bawak kuar dan bau die maseh ada..memang perit hidung kami kat sini....
ingatkan bau tong sampah..
memang kesian.. semoga diampunkan dosa beliau... harap die sempat mengucap sebelum menghembuskan nafas...kalau la die menjerit minta tolong... sure kami akan pergi tlg..

Eima Jer said...

anonymous 1:
tu laaa... perempuan slalu tewas sbb cinta..

sue:
dun worry sue..kita doa xde jadi pape ea..

anonymous 2:
omg..
arwah dh panic sgt kot..
baby lak mmg dh tak benyawa ke ea??
if x sure dgr baby nangis..

omg
sedihnya!

shahira said...

erk.
btol ke k9?
omg...
dahlaa i duk situ next sem!
waaaaaa~

.:.farayhasukri.:. said...

wah..
ngerinye

amy said...

yep2 kolej 9..
herm sian arwah. sedih2.
tak sangka jadi memende macam ni kat kolej sendrik.
mintak takde lagik kejadian macam ni berlaku.
ua1 selamat ehe :)

.:.farayhasukri.:. said...
This comment has been removed by the author.
Eima Jer said...

shahira:
hehehe xde hal la..
kan kita sama2 makhluk allah..
xde beza pon..
now doa roh arwah tenteram je..
=)


faray:
tau xpe..
hmmm nasib la kolej i jauh sket..
tapi still seramm..
hmmm al fatihah buat beliau

amy:
omg..
kolej u jugak ea??
i'allah xde pape..
kita sm2 doa ea..

slay said...

sue : jangan pandang belakang.. ;p

SaiyidahAisyah said...

ehhh kamu nih utm skudai kaaa
hohh
gila dasyat kan
baca pun dah ngeri gila
haihhh
mcm2

Anonymous said...

kalau bukan kerna cinta pun.. mungkin ibu malang tu kena rape... kesian dia.. semoga rohnya dicucuri rahmat..

Eima Jer said...

slay:
heh. sue je ke?


aisyah:
yeppp..
i UTM..
sudah di bilangin dlm entry sebelumnya..

a'ah la sweetie..
mmg ngeri..
cian dia kan?

anonymous 3:
hmm kemungkinan jugak..
tp klu rape, i xkan rasa arwah setakut itu nk bgtau parent dia..

wallhuallam..
allah je yg tau semua..
smoga rohnya diterima dan tenang..
=.=

slay said...

yup.sue je.no komen for u.. lalala~ ;p

.Anna. said...

oh oh.saya bakal pindah ke kolej 9 next sem.

pagi tadi baru tau gak pasal ni.member sms.

seram bile dengar cerita ni.

fairuz said...

jom pakat pindah kolej lak..meh duk KTR berapi..dapat jumpa aku hari²..hahaha

melon. said...

alfatihah.

Anonymous said...

aku harap bf dia yang tak bertanggugjwab tue dapat balasan yang setimpal dengan perbuatan terkutuk dia...al-fatihah untuk arwah.semoga Allah mengampunkan dosanya...jadikan ini pengajaran..

Anonymous said...

harap sume juz sedekah kan alfatihah...
kite jgn menilai ape2 pasal arwah..
sbb kite x knal dia,kite xthu ape puncanye..

Anonymous said...

adakah kerana dia mengandung menyebabkan dia gagal dlm pelajaran ni???..sampai dibuang utm???

Anonymous said...

xkan beranak kena buang semua pakaian..mushkil nie..

PuTerI AmeeRA aka pUTmIrA said...

betul ke citer ni??seramnye..hmm kalo kolej kite ko kene balik awal eima..aku nk tumpang tido bilek ko..ko kn berani sikit..huhu

sue:hati2 balik kolej nnt..

Eima Jer said...

Ana:
hehehe xde hal la babe..
kita pikir yg baek2 aja ok..
=)

Eima Jer said...

fairuz aka apai:

wei..
orang seyes leh lak nak promote diri..
hahaha megan fox tak takut hantu..
jgn risau!

Eima Jer said...

melon:

al-fatihah...
smoga rohnya di terima dan tenang..
=)

Anonymous said...

huuhuhu..lepas ni klau jumpa hantu mesti orang inga maya perempuan tu x tenteram....huuhuhu..sape yang dok kolej 9 kena wat kenduri arwah dan tahlil la..wat doa selama sekali semoga x ada apa2 yang berlaku.....x pun korang pindah je dok krp... jumpa ngan hanu india lak.huhuhuhu

Eima Jer said...

anonymous 4:

heh.
aku pon harap mcm tu jugak..
mmg xleh blah la dgn laki yg tak bertanggungjwb neh..
nak sedap je


anonymous 5:

al-fatihah...
tak menilai pon..
tu bukan keje kita tapi keje Allah..
cuma sekadar ingat-mengingati..


anonymous 6:
ntah laaa..
tapi apa yg i tau..
utm tendang student dorang bila cgpa bwh 1.8..
maybe cgpa dia dh terok pastu plus plak xlulus exam semester..
utm say bye2 la..

knape n psi apa..
wallahualam..

Eima Jer said...

put:

heh.
aku balik selasa ni..
kau n erin mmg penakor abes..
xpe, aku selevel dgn korang..
hahahaha =)

Eima Jer said...

anonymous 7:

ape la u pikir2 hantu ni..
kita ada al-qurankan..

i'allah semuanya ok..
=)

Anonymous said...

bilik mana?

Eima Jer said...

anonymous 8:

dunno..
i bukat k9 nye penghuni..
=)

fairuz said...

oh..tolong berhenti mengatakan kau megan fox. nanti aku tak dapat tido malam. sebab malam² aku selalu mimpikan megan fox tu berbogel dan datang kat aku...

wakakakakaka....

jadi, jangan rosakkan mimpi indah aku tu ye..tolong ye eima...hahaha

Eima Jer said...

apai:

hahahaha aku juz kata megan fox tak takot hantu..
subjektif sgt oik ayat tu..

hahahaha ok baek...
aku tak ganggu mimpi2 kau lagi..

babe..
ni entry seyes ok..
adehhhh
leh pegi smpi ke megan fox lakkssss

sha89 said...

adess...aku paling xsuke berita2 mcm ni...jdi mgsa pmpuan...yg malu? fmly pmpuan...yg diprslahkn? pmpuan jgak..

kpda bf yg bersalah tu...tggulah.. akn dihukuman jgak akhirnye...

aku xleh bygkan prasaan arwah...msti sgt2 sedih+tension...

sedih btul...lg sedih...die meninggal dlm keadaan mcm tu..


*tringt cerita kolej akk aku dlu..klau mnggal mcm tu...mknenye jdi kak pontia*** la ek~ adess*

Eima Jer said...

sha89:

seyes wei?
kau jgn...
aku dh la suka kuar lepak kafe tgk bola...

tak pon klu xde geng, bola punya pasai aku leh tgk bola sorang2 kat bilik tv..

xpayah la nk bagi aku peneman tgk bola sorang lagi tu..
adehhh =.=

Ash said...

kalau kes mcm ni yg meninggal mg la meninggal..kita juz boleh sedekah al-fatihah je.

tapi yg kesian mak bapak kat kampung tanggung malu ngan cakap org.. tak sanggup ah nak bayang.

mak ayah harap anak masuk U, boleh tolong family. tapi ni lak jadinya.

kita yang hidup ni, yg budak U ni kena la selalu beringat. banyak sgt godaan bila jauh ngan mak ayah. dtang pulak dr kampung pergi bndr besar.

oppss.dah terkasi ceramah plak..hehe. sori.sekian. terima kasih =)

Anonymous said...

Kalau ye pun nak main, pakai la Kondom...buduh la

Eima Jer said...

Ash:

tau xpe..
i harap sgt keluarga arwah tabah hadapi semua dugaan ni..

dah la kelantan plak tu..
paham2 la pegangan agama n adat org k'tan mcm mn..

xpe,
i bukan entry ni utk sume buat ceramah..
hahahaha dun worry =)

Eima Jer said...

anonymous 9:

heh.
tak baik ckp mcm tu..
yg dh pergi memang dah pergi..
manusia mn sempurna..

kita yg hidup ni la kn beringat..
=.=

maybe sex education dia tak sehebat kau..
=p

Grunge said...

Huhuh mesti takut kan nak balik kampus hohoh.
Kesian kat arwah..
Kesian kat keluarga dia jugak.
Hurm..al-Fatihah..

Eima Jer said...

grunge:

i tak la sgt sbb bukan kolej i..
lagipon kolej i jauh..

kwn2 i yg kat sn la kesian..
=)

Khairul said...

Aku rase bf die mesti Mat Kelat gak....bukan nak stereotype tapi aku rase muda mudi Kelantan kena pandai jaga diri...jgn hanya pandai jaga diri di kg halaman tapi bile lepas kandang semua jadi liar...jgn depan Tok Guru Nik Aziz jer tunjuk baik...kat mane2 pun same...jgn jadi hipokrit la warga Kelantan!

k rul said...

Disebalik berita

1. k9 ada bdk 1st year ke?..yg ddk orentasi kat situ?..
2. dpn ofice?..akak pekerja am tak terhidu lak...
3. utm tak ngaku dia student?..check and recheck...
4. polisi baru ke org lua leh sewa bilik masa cuti?

anyway..al fatihah buat yg dah pergi.
takyah la nak tuduh negeri org hipokrit, negeri lain pn ada kes cmni gak, tp tak masuk paper..masuk mastika je bnyk..he

polaroid said...

humm..
takpelah nak wat cane.. da ajal dia kan.. dah janji mcm tu..
kita sama2 doakan la..
takleh nk blame satu side je kan.
bless her.
warga k9, cekal eh. haha. takut kalo meh k11. hehe.
Kerana Tuhan Untuk Manusia.. heee

Anonymous said...

xyah la nk tuduh2 negeri org ataupun tuduh2 org tanpa usul periksa dan bukti yg kukuh, yg penting skang ni jg diri tu dulu.. lepas dah jg diri, cuba nasihatkan kwn2 yg kat sebelah.. adik beradik kita..
"dan jangan kamu sengaja mencampakkan diri kamu ke dalam bahaya kebinasaan"..

-an4kp3nyu

syYGsedar said...

al-fatihah buat arwah...
mcm2 versi cerita yg sy dgr...
don't judge a book by its cover...
kita x berada di tempat mereka...
jgn disbbkn cerita ni..kita yg yg xtau ape2,emosi x tentu pasal,tuduh x tentu pasal...
Allah Maha Mengetahui...
kita bdoa je la...bkn nk tnjuk baik...tp e2 la yg tbaik buat arwah...

Eima Jer said...

khairul:

wei..
isu nogori ni kau jgn suka suki bangkitkan..
smpi nik aziz bagai..

bagi aku,
same je..
kitakan 1 nation!
xmasal..


sume letak kat diri sendiri..
mak ayah dh bagi didikan secukopnya dah..

Eima Jer said...

K rul:

a'ah k9..
bebudak orentasi yg start ngadu..
refer pada berita laaa...
dah berbau tu yg org pakat mula mencari punca bau..

Eima Jer said...

polaroid:

al-fatihah..
tu sepatotnya..

Eima Jer said...

anonymous 10:

adehhh..
kamu sure kelantan gak kan??
sudahku bilang wahai khairul jgn naikkan isu negeri neh..

kita sama ja..
MELAYU...

kita same je..
ISLAM..

kita same je
1 NATION!


ya kamu betoi..
sbb tu entry ni wujud..
sekadar nak menyedarkan diri aku sendiri...

Eima Jer said...

syYGsedar:

tau xpe..
aku sekadar dengar ja..
pecaya tu tak la sgt..
cerita dr beribu mulut..
hahahaha =)