December 11, 2014

Mimpi Ngeri Seorang Ibu Bekerja




Perkara yang paling aku risau bila menjadi working mother adalah
BERTUKAR BABYSITTER
T_______________________________________T



Dan yesterday was the last day for Aaron di rumah maksu aku aka neneknya
sudden.





kenapa?



kondisi kesihatan paksu aku aka Tokwan Aaron agak serius
maksu aku pon tak sihat sangat
anak menantu pon dah decided taknak maksu jaga budak-budak lagi
tambahan pulak paksu aku tengah sakit 



takpe aku faham
dan sangat faham semua situasi yang sedang berlaku




cuma dari sudut hati seorang ibu
tipulah kalau tak sedih
sedih dan susah hati
campur baur 
digaul-gaul
jadinya aku asyik pulun nak teriak je the whole day ni
T_____________________T





sebenarnya bila paksu admitted hari tu
aku dah get ready dah untuk kemungkinan akan bertukar babysitter
TAPI aku tetap positif semua akan okay at least Aaron akan stay dengan maksu aku sampai he turn to 18months
just another 6 months
sebab aku memang dah sediakan plan for his future
nak hantar ke playschool when he turn to 18months



Tapi apakan daya
Aturan Allah itu pastinya lebih sempurna untuk semua.





sekarang ni list untuk new babysitter memang kelaut
memang zero
KAHKAHKAHKAH
sebab semuanya so sudden
jadinya aku memang takde pape senarai calon




nasiblah Allah permudahkan jugak urusan
Doctor suami tambahkan lagi MC beliau sehingga rabu depan.
sepatutnya dia dah masuk kerja jumaat ni
at least suami ada seminggu nak tengokkan aaron sementara kami dok pulun cari babysitter baru
kan?




semalam terpaksa jemput mak dari Al-Jenderami
mintak mak tengok-tengokkan aaron untuk 2 hari ni
nak lepas semua kat suami
aku takot dia stress jugak nak jadi mr. mama 
ye la nak siapkan makanan anak tu
pandai ke cik abang aku tu
hikhokhikhok





aaaaaaarrrgggghhhhhhhhhhh
nak kena hadap anak menanngis meronta taknak duduk dengan babysitter baru tu paling SAKIT aku nak lalui
sebab aaron bukan jenis nak dengan semua orang
dia jenis budak yang ambil masa nak get close dengan orang dia tak pernah jumpak
most of my friends pon dia dah hangout for few times baru dia comfortable and nak kalau dorang dukung-dukung bagai
same goes dengan family members pon
dengan mak aku sendiri dia taknak sangat
dengan maktok tokwan penang dia pon dia takmau sangat
asek nak ibu and baba je
lepas tu paksu
lepas tu pakteh
why?
sebab kami semua 1 rumah
dia selalu jumpak
T_____________________T




LULUH la hati ibu aku nanti
tak sanggup!




Semoga Allah permudahkan urusan mencari babysitter baru untuk aaron
dan cepatlah bagi aaron serasi dengan mereka
tak nangis-nangis
nanti aku luluh hati
1 apa kerja pon aku tak boleh buat
and akan menangis all the times
T__________________________T







buat masa sekarang
aku sedang persiapkan diri aku
jangan manjakan sangat hati aku
aku kena keringkan hati sikit
kena tutup sebelah mata
sebab ni memang risiko setiap ibu bekerja kena hadapi




soalnya
mampu ke?




okbai






2 comments:

Ain Ibrahim said...

eima just be strong ok. In shaa Allah semua akan ok. Ain dah lalui pengalaman tu. Memang sedih bila amik anak kat taska tengok mata anak bengkak sebab anak nangis seharian tak benti. Benti nangis time tdo je. Tapi ain positifkan diri, sebab tak ada pilihan. 2 minggu jugak nak tunggu DD adapt dengan teacher dan kawan-kawan. But now alhamdulillah DD dah ok dan seronok ke taska. Eima just kena kuatkan hati, semangat dan positif k.

Eima Jer said...

Ain:


Thankyou ain for da +ve vibes!
alhamdulillah aaron dh dapat babysitter baru blakang rumah toksu dia ja
kira kawan toksu dia
semua babies yang toksu jaga transfer dekat kakak ni


lega sangat rasa hati ni!