January 18, 2010

Sorry To Say



Firstly entry aku ni bukan nak menghina
apatah niat nak merendah-rendahkan orang
oh tidak
sekadar berkongsi dan sekadar menjadi iktibar untuk yang lain



Sorry jugak kalau ada antara readers adalah berjawatan yang sama
penulis mintak maaf seksiap ye
takde niat nak tunding jari ke arah anda
anda kat mana pon sesungguhnya penulis tak mempunyai entra pancaindera untuk mengetahuinya
mak aiii macam dah berpujangga plak


ape penulis cuba nak bincang hari ini adalah berkaitan:
Perangai Biadab Penjawat Awam N11 dan N17


woah
kepada yang berjawatan sama seperti di atas
jangan hot dulu ye
akhiri pembacaan entry saya dulu bagi mengelakkan kesalahfahaman berlaku


baeklah
aku selalu jugak berurusan dengan badan-badan kerajaan ni
main kos aku ni pon lebih kepada bahagian pentadbiran tanah
dan pentadbiran tanah tu of coz lah dituju khas ke bahagian Pejabat Tanah, mahupun Pejabat Tanah dan Galian
since diploma lagi aku memang banyak diketengahkan dengan pelbagai pengalaman berdepan dengan pelbagai jenis kerenah manusia melalui tugasan-tugasan yang diberi pensyarah
dan to be honest
dari dulu lagi hati aku memang bengkek habis tiap kali berhadapan dengan staf-staf kerajaan yang berpangkat n17 ke bawah ni tapi berlagaknya Ya Allah dah macam kau ni pegang jawatan Setiausaha Negara


aku taknak ungkit pengalaman few years ago
biar aku share pengalaman paling dekat je



yang paling aku tak boleh blah adalah semasa aku sebok uruskan urusan scholarship aku penghujung tahun 2009 hari tu
pengesahan saksi untuk perjanjian biasiswa dengan JPA.
aku memilih untuk hantar perjanjian ni secara by hand je
sebab subang ke Putrajaya tu bukanlah jauh sangat
disebabkan aku taklah berapa familiar dengan pejabat penghulu mahupun pengetua skolah-skolah area subang tu, makanya untuk saksi aku memilih untuk ke MOF, Putrajaya
kebetulan kawan baik aku keje kat sana
lagipun lepas cop terus boleh hantarkan


makanya berurusanlah aku dengan penuh senyuman dimuka aku ni
ke arah urusan yang lebih smooth dan cepat apa salahnya kita dahulukan dengan senyuman habis manis untuk semua staf yang ada termasuklah pak guard mahupun makcik clear
senyumankan satu sedekah
perkara yang sama jugak aku buat tatkala berhadapan dengan penyambut tetamu kat 1 of department di MOF ni
tengok muka, cantik
badan montok-montok macam ayam utm
make-up memang macam nak pegi Festival Filem
ok.takpe tetap lulus
sedap jugak mata ni tengok kale male dok ada kat kelopak mata tu
lalu semakin lebar dan manislah senyuman yang aku lemparkan sambil menyatakan hasrat yang terpendam iaitu tujuan ke sana


lalu dengan selamba si kakak ni sambut aku
dengan muka masam mencuka
dengan jelingan lansung tak manja
dengan hempasan file
dengan cebikan mulut tak sexy tu
menjadikan penyambut tetamu di kaunter reception MOF tu menjadi kaunter ahli sihir dah
woah.
hati panas dah


Eima Jer: Hmmm puan, saya nak jumpe dgn mana-mana pegawai yang free boleh? nak mintak tandatangan saksi je untuk urusan biasiswa saya. boleh?


Puan Ahli Sihir: kenapa kat sini?pejabat lain takde ke? duduklah dulu.semua pegawai sibuk KOT.


gile macam sampahkan mulut dia?
kalaulah aku ni anak menteri kewangan
dah lama aku sepak muka minah ni
peduli hape nanti bapak aku kena bahan dalam perlimen, anak bongsu tansri sepak muka kerani am rendah
[mak aii, gile dasyat imaginasi jd anak tansri]


ok
nak dijadikan perangai minah ni kelihatan lagi TAHI
duduk punye duduk layan-layan sofa empuk sejuk aircond
tetibe aku terpandang satu sudut baik punya
sudut pandangan cadangan kritikan tentang perkhidmatan staf kat situ
woah
aku sangat semangat pergilah mencuba apa yang ada kat situ
kertas aku ambil
lalu dikarang kemas dengan pelbagai komplen tentang minah witch ni
kritikan membina daripada rakyat untuk kerajaan
lalu dilipat kemas dan dimasukkan ke dalam 1 mangkuk comel kat ruangan tu


setelah hampir 30minit menunggu
aku pon dipanggil oleh staf mana ntah suruh aku masuk jumpe pegawai
aku ulang balik
staf lain ok bukan witch tu
lalu berjalanlah aku dengan penuh senyuman yang aku paksa sebab dok bebai dengan minah penjaga kaunter receiption itu.
PTD di department tu sangat cool dan cantik
murah senyuman
senang berinteraksi dan berurusan
sejuk hati aku ni 10 minit
ikotkan hati, nak je aku mengadu akan perihal perangai witch mata macam-mata kale tu
tapi malas nak timbulkan hal
urusan berkaitan duit ni kena sabar


selesai je dapatkan pengesahan saksi
aku pon keluarlah menuju pintu utama
Mungkin Allah nak tunjukkan aku kebenaran kot
aku saje-saje la jeling kat ruangan mangkuk cadangan tadi tu
wooopppssss
dah takde komen aku tadi?
yang tinggal hanya mangkuk kosong
bila aku tengok je kat witch tu
gelabah bewak minah tu buang something dalam tong sampah berdekatan
sah la kertas komen aku tadi kan


memang tahi la prangai dia ni
aku apa lagimulalah membuka mulut yang sexy ni

Eima Jer: " hai kak, takot dengan komplen pelawat ke? sampai dibuang kertas komen saya.macam mana nak sahut seruan kerajaan ni 'suara rakyat diutamakan'??Nak saya tulis komplen yang lagi panjang lebar ke?tak payah letak dalam mangkuk tu sebab tau dah memang akan masuk dalam tong sampah. tapi biar saya antar terus kat PTD cantik dalam opis tu. Naaaak??"

jawapan witch: sorry, PMS. mood tak brape nak ada

omg!
PMS ke tak dapat malam tadi cik kak? tu yang dok bebai terok sangat??kau nak layan tetamu datang muka masam mencuka, kau tengok hp balas-balas sms keringan bagai takpe.
PMS hotak kau!!



PTD cantik: eh awak, tak balik lagi?ada hal apa ni?bising je sy dgr. tak jumpe jalan keluar boleh je ikot saya.kebetulan saya nak keluar. [dgn senyuman]

Eima Jer: takdelah. baru lepas skolahkan staf puan. bagitau dia klu ada tetamu tulis komplen kat ruangan cadangan/kritikan tu jangan buang dalam tong sampah. oooopppsss makaseh puan, untuk sekali lagi

PTD cantik: Iye?? maaf, biar saya uruskan




kan?
kan?


aku tinggalkan bangunan MOF tu dengan penuh kepuasan
amek kau!!



tak salahkan murahkan sedikit senyuman
bukan stakat dapat pahala, boleh awet muda lagi
tak paham aku insan-insan yang suka moody tak tentu hala buat muka sana buat muka sini mencebik sana mencebik sini
tau la PMS, tau la tak dapat malam tadi, tau la migrain bagai
tapi takkanlah nak satu dunia memahami situasi anda?
cuba senyum banyak sket
Allah nak bagi rahmat nak bagi rezeki pon pasti berbaloi-baloi dengan senyuman anda tu



kalau PTD tu pon boleh bermanis-manisan
apatah anda hanya kerani am rendah??


p/s: make up bermacam-macam kale kat muka kau tu bukan boleh naikkan darjat kau jadi lagi tinggi dan dihormati.
tapi budi bahasa tu
renungkan

Eima Jer: Sorry to say laaa. aku ni jenis suka senyum suka manis-manis dgn orang tapi jangan sesekali hempas-hempas barang cebik-cebik muka kat aku tanpa sebarang alasan. aku memang cepat marah!

8 comments:

Cik Puan Drunbella said...

wuuu.
gerunnya rahimah.
^___^

Shahira said...

fuhhhh.
terbaik!

jalak lenteng said...

tabik lu Puan Rahimah...

Eima Jer said...

bella:

hahahaha tau ang takot!

Eima Jer said...

shahira:

hahahaha maaplah..i xbley blah sket orang2 mcm ni..
hr tu kakak HEP utm ni..mak aiii gile punya kasar bahasa

Eima Jer said...

jalaks:

amboi2..syok noh dok guna nama penuh!
sepak mau?

Cik Puan Drunbella said...

hahahahahahahha.
^__^
rahimah rahimah.
*geleng-geleng kepala*

Apit said...

tudia aih..rlex r..pegawai kerajaan mmg camtu..sbb tu suma nk join keja gov..hehe..UTM pun ada blambak org camtu..kt FKM student maki ja staff kt pejabat tu..ak naik 3rd yr staff suma kna rombak..haha..tp bila letak staf yg cun sket kt konter FKM, pa lagi, student bkn p bratoq utk urusan, tp p mengorat amek no tpon b4 nk p klas..hehe..FKM UTM gk yg paling best..hehe