June 09, 2009

Bila Aku Terasa Macam Nak Kerat Lidah Orang

jiranku oh jiranku


skali skala makan sup lidah sedap jugak kan? kan?
boleh x aku nak kerat lidah jiran aku pastu buat kenduri sup tulang 1 blok tu.
makan free dapat, telinga semua org 1 blok tu pun bebas dari bunyi bebelan beliau yang sangat bingit telinga itu.
grrrr ini entry geram teramat.
memang xde unsur moral mungkin.
kalau anda seorang yang nerd gila vavi dan sedang mencintai kehidupan berjiran, jauhi entry ini.
sekian.


ok.
sepanjang internship aku selama 2 bulan setengah kat penang ni, aku memilih untuk menyewa rumah saja. Ye la, family aku banyak kat kl.
hometown lak kat Bagan Serai, Perak
agak jauh jaraknya kalau nak berulang alik.


rumah yang aku sewa sekarang ni bukanlah kondominium mewah yang ada swimming pool kat atas bumbung tu.
dan tentu2 bukanlah penthouse macam kat the zone milik Datuk K tu.
hahahaha rumah yang aku sewa ni hanyalah apartment 5 tingkat.
ye ke apartment??
macam flat je.
tapi flat tinggi sket kan?
hahahaha wut eva.
dan rumah sewa aku berada pada tingkat 3 dengan ketinggian ntah la, kalau terjun xmati kot lagi.
abes kuat patah riuk je.
=p
dah.
melalut lagi kau eima jer!!


ok.
aku sangat selesa dengan condition rumah ni.
berbaloi la dengan sewa rm50 je pon sebulan
dah tu, semua housemate tengah cuti semester dan balik kg.
sensorang je lepak.


tapi yang kurang menyenangkan aku adalah sajian telinga yang disajikan jiran bawah rumah aku ni pada setiap hari tak kira siang malam.
tapi yang cilakaknya, dia lagi aktif waktu malam.
sambil masak, mulut dia non-stop membebel kat anak2 dia.
sumpah, kalau aku jadi anak dia aku boleh koma mcm tu aje sbb otak hang asek kena bebel.


ya.
jiran aku adalah seorang peniaga nasik lemak yang ntah la berjaya ke x.
sbb aku tak pernah pun tgk muka dia atau beli nasik lemak dia.
korang mesti kompius cane aku leh tau dia penjual nasik lemak kan??
sebab, setiap malam aku akan disajikan dengan bau-bauan sambal dia, ikan bilis yang dia goreng berasap2 masuk bilik aku.
hell yarrr..
sbb tingkap bilik aku tu ngadap dapur.
memang segala bau2 masakan dia memang sampai direct dalam bilik aku.
jangan laaa gatai2 hanger baju ke jeans ke kat dinding2 bilik aku tu.
sumpah bau nasi lemak ok!


hal tu xpe lagi.
aku masih boleh sabar dan berperikemanusiaan
ye la.
dia cari rezeki yang halal.


tapi malam tadi.
kesabaran aku memang sangat2 teruji bila makcikk ni mula membebel kat anak2 dia non-stop 3 jam.
tak ke gile wei.
ntah brape tong la air liur dia memercik masuk dalam masakan dia tu aku pon malas nak sukat dah sbb aku tau memang banyak.
ntah apa la salah anak dia buat sampaikan makcik tu naik hantu dah aku rasa.
bayangkan,
telinga korang disajikan dengan kenyaringan suara makcikk tu yang tak berhenti membebel start dari pukul 8 malam sampai la 11 malam.
tak ke aku rasa macam nak gila.
spesis apa la kau wahai makcikkk weiii.


dan.
aku paling tak boleh handle ayat2 yang dia guna masa proses pembebelan tersebut.

" aku tetak hang dengan parang kot biaq berterabur otak2 tu. senang sket mati. tak nyusahkan aku"

" aku bunuh dah hampa ni sekoq2 kot nanti"

"hampa ni memang tak guna la hidup. p mati buang la. aku tak susah2 nak amek hal hampa"

kamus:
hampa=korang
biaq=biar
sekoq=seekor


gile kan makcikk ni?
dah la kau bising 1 blok bebel kat anak kau.
jaga la bahasa sket.
macam mana la anak tu nak berjaya kalau kecik2 lagi ibu dah keluarkan kata2 kesat macam tu.
awak tu IBU wahai makcikk jiran kesayanganku.
ishh..ishh..ishh
nape la kau tak se cool ibu aku.
hmmmmm


nak dijadikan cerita,
aku yang sampai sakit kepala punya terganggu dengan bebelan makcikk ni telah berada pada tahap kesabaran '0' dah.
tanpa berpikir apa dah, aku melulu gi balkoni rumah aku yang memang boleh nampak dia tengah masak tu.
lalu aku pun sound la makcikk ni dengan nada yang selembut sutera.

" samekom makcikk, boleh tak kalau saya nak mintak makcik perlahankan sket volume suara makcikk?? bukan apa, saya ni student, saya nak study ni. ape pon tak masuk makcik sebab suara makcikk bebel kat anak makcik kuat sangat. saya dah sampai sakit kepala dah ni. boleh tak makcik??"


tau dia jawab apa?


" hang nak senyap2, p la duduk rumah atas bukit nun. orang lain pon skolah jugak. blajaq jugak. takdak la banyak songeh macam hang tu aih. aku bukan bebel kat hang."

mak aiii.
amek kau eima!
memang kurang asam tui la makcik ni.

kesabaranku makin dicabar.
hati makin tercalar.
damn laa!
ni yang aku hilang hormat tu.


"owh, makcik tak bebel kat saya ea?? ingatkan dengan saya2 kena bebel skali sbb kuat sangatkan. ingatkan nak bebel satu blok. sebab tu kuat sangat suara tu."


saje je aku nak bagi makcik tu panas macam hati aku yang sedang panas ni

then, dia balas

" kurang ajaq naa hang ni. anak sapa la. mai aku nak jumpak sket mak bapak hang"

tak sempat aku nak balas.
ada lelaki yang agak garang antonasi suaranya tetiba menyampuk.

"makcik oi, kalau dok rasa anak tu menyusahkn hang sampaikan nak kena membebel setiap masa, awatnya yang rajin pi buat anak? orang lain nak tidoq, nak rehat, nak belajaq, bukan beli rumah ni semata-mata nak dengaq hang dok pulun beletiaq (membebel) kat anak-anak hang. awatnya, blok ni hang punya ka? orang lain pun ada anak, orang lain pun tau jugak bebel kat anak tapi bukan nak bagi 1 blok dengaq apa yang kita dok tegur anak2 kita.
hormat la sket jiran tetangga.
jangan nak pikir diri sendiri jaa.
ni tak, orang teguq bukan main lagi hang nak naik hangin.
betui la apa budak tu cakap.
dia nak blajaq.
anak-anak orang lain pun nak blajaq jugak.
bukan tak bagi beletiaq (bebel) tapi perlahankan la sket suara tu.
tu pun nak kena ajaq ka? dari pukul 8 tadi sampai la(sekarang) tak abes2 lagi. tak pikir ka orang lain nak tidoq, esok keja"


pergggghhhhhh
kena bom sebijik!
hahahahaha I xcakap ok makcikkk sayang.
jiran lain yang cakap.
opppssss sorry!


hmmm nampak sangat aku berada di pihak yang benar.
sbb tu bila aku bersuara, makin ramai yang join jugak bersuara menegakkan keadilan.
mak aiii!
hahaha makcik tu mula terdiam tapi tangan masih belum berhenti menumis masakannya.


abes je pakcik tadi tu bebel,
bebudak bujang depan rumah aku plak sambung.
dah mai bebudak lelaki muda ni, korang tau2 je la ayat dorang cane.
aku tak tau la makcik tu ade husband ke x.
sbb tak kuar pon husband dia
keje mungkin.
memang suasana agak kecohh la malam smalam.


hahahahaha aku sangat suka! gelak jahat sket
kahkahkah
ok tipu.
aku puas hati sekejap je.
bila hati dah cool, timbul plak rasa bersalah kat makcik tu.
ye la, aku yang mulakan pergaduhan tu.
sampai makcik tu kena tegur macam2 dengan jiran tetangga.
haishhh!


tapi niat aku mulanya baik.
teguran cara baik dengan antonasi yang sangat lembut dan sopan.
tapi tengok la dia balas macam mana.
aku yang darah muda ni, memang la cepat panas.


aku harap sangat lepas ni makcik tu insaf
jangan buat ilmu2 hape dah la kat aku.
dah la aku dok sorang2
=p


pape pon, malam nanti kita tengok la perkembangan keinsafan makcik tu.
dan aku harap aku dapat buat kerja aku dengan aman dan tidur dengan nyenyak.
amin.


persoalan skrang ni.
sangat BIADAPkah aku???


21 comments:

Joe Tahir said...

haha..klaka bc entry ni..hehe..siap ad backup lg..satu blok lawan makcik sorg tu eh? haha...ntah cane la d niaga pagi td eh? sure ngadu kt kwn d yg bli nasik ngan d tu..huhu

Eima Jer said...

Joe:
tu la, bila pikir2 balik cam lawak plak. tapi smalam mmg abes limit dh sabar ni. terok sgt la joe. eima rasa macam makcikk tu dok masak kat dapur umah eima sambil bebel kat anak dia. sbb sangat kuat dan nyaring volume suara dia. adoi laaa... =.=

nuyun said...

oh..madu eima cokelat sobery yummu yummy..hahahah..lawak la ang nih..tp baguih gak sebab ang da ajaq dia untok berfikir sejenak..bkn suma org ada syeikh pawang deraman(nama yg ak reka semata mata) cam hang..hang la wirawati negara....hahaha

Eima Jer said...

nuyun a.k.a madu:

hahaha aku dok rancak join jiran tetangga bergaduh tu yg smpi tak balas msj ang.

ya saya wirawati jiran tetangga.
semua berdiri, wirawati mahu menyanyi lagu rukuntetangga.

nuyun said...

ak rasa pas ni musti depa lantik ang jadik jkkkkkkkkkk kawasan tuh..hahaha

Drunbella said...

hahahaha langsi gila macik itu. boh penerajang jak. bodo ka apa dok maki anak gitu. bek xyah dok branak. mesti sedeyh tgk muka anak2 dia yg penuh kekesalan pasai jadik anak dia. haish. kesian~

Eima Jer said...
This comment has been removed by the author.
Eima Jer said...

nuyun a.k.a madu:

bukan stakat jkkkk kaw tu,silap2 poli seberang perai tu panggil aku jadi ketua warden. hahahaha


Drunbella:
hmm aku tak rasa anak dia sedey tapi aku rasa xlama lagi anak2 dia akan KOMA secara berjemaah sbb gegendang telinga musnah! hahahaha

Elsa Soraya Othman said...

uish takot gila ada jiran saiko mcmnih. tapi kesian kat anak anak dia la, kena tahan telinga dengar cakap cakap kasar dari seorang yg bergelar mak. tsk tsk. mebe die tensyen dgn idop ke.

tapi memang patut pun kene bom beramai ramai org mcmgitu :D

KuCAi said...

haha.
xsalah.
bukan salah ko tegor makcik tuh.
mak cik tuh yg sound ko balik kan?
jd,padan la ngn muke de kena sound ngn sume org.
haha.
in ur face makcik!

Eima Jer said...

Sue:
Tau xpe.memang tetiap malam anak2 dia kena bebel tapi malam tadi memang ayat dia super duper kasar laa.. sure bantot pembesaran anak2 dia.

Kucai:
haha
aku pon rasa mcm tu..
tp mmg messy la dia
ntah2 sape mkn nasik lemak dia akan jangkit penyakit kuat membebel dia tu..
ye la kan, air liur dan bertong masuk dlm masakan dia..
hahahaha =p

slay said...

aish..
mengikut statistik kajian yg telah aku buat, terdapat kebarangkalian sebanyak 97.5% bahawa pendengaran anak akak tuh berada di thap yg kritikal!
sila hubungi talian kecemasan sebelum terlambat.
sekian.. =p

Xn a u f a l X said...

dasat la jiran ang eima...
siap nak tetak2 lgi....
neway...tak sangka aku bly terjumpa blog ang ni...Eeheh

Eima Jer said...

slay:
yo la kajian ko tu...


naufal:
hahahaha tau xpe..
jgn malam ni dia mai umah aku nak tetak aku sudahhh..
=p

fairuz said...

haha...kau memang hebat!! cool...

tapi aku rasa nanti makcik tu akan cuba insaf kot..sebulan je lah..lepas tu volume dia naik balik..haha

fizafreak said...

lawaklaa eima ni....
tapi best gile brani nak tego makcik tu...
kalo kite mesti da bnyk dosa....
sebab asyik mengumpat blakang2
hahahahaha....

go eima!!!
meh dtg sini...
tegokan jiran kite plak....
die ske buat concert kat sini....
sebbaik lagu boleh thn up to date...
kalo dipasangnye dangdut....
haru jugaklaa....

Eima Jer said...

faruz a.k.a apai:

hahahaha ok la tu kalau sebulan sbb pastu aku dah cabut..
buatnya esok lusa back 2 normal??
how meh??
xkan aku nak mulakan sesi pergaduhan lagi?

Fiza:
hahaha sbb dah duduk sorang2 dlm umah tu, nak ngumpat dgn sape lg kan..
jalan terakhir, g je la tegur.

hahaha concert amal ea??
ok lagi sbb music indon best..
=p
ni music mami combi ni yg tak tahat..
bingit telinga =p

jalak lenteng said...

dah betol la tu eima buat..rase nye kalu emir dah lame maki kot..

Eima Jer said...

jalaks a.k.a emir senet:

hmmmm tp macikkk tu cam xde berubah pape oon..malam td bebel macam biase je..
siap halau anak2 dia agik..
=.=

jalak lenteng said...

rase nyer eima kene pasang dinding tebal..x pon amik bom..campak kat dalam umah die..biar die teperanjat dan K.O terus..

cara paling baik..eima deal ngn ahlong..pastu culik anak2 dioang..mesti senyap..

Apit said...

weh, ak rasa cm nak dengaq ja dia duk beletiaq apa..ak nak masuk campoq..haha