October 12, 2009

Tipssss by Eima Jer

-i love jeans-



baeklah
hari ni aku malas nak pi kelas PM Tahir tapi aku rajin nk memberi tipss
hahahaha
boleh x macam tu???



ok.
selain sweater n sliper a.k.a flipflop dalam bahasa lebih sopan
aku sgt addict dgn jeans
dan perangai aku yang sangat ketara
bila aku addict dengan sesuatu benda tu
aku akan menatangnya seperti minyak yang penuh
hahahahaha


sweaters jeans and flipflops
tiga benda alah ni memang-memang sangat bermakna bagi aku
biarlah semua girly kat luar sana sangat addict dgn heels yang leh mematahkan tulang betis aku bila pakai
aku masih kat sini (chewahhh, ayat rock kapak..hahahaha)
masih dengan 3 benda yang memang aku tangkap cintan sejak kecik lagi
=.=



maka
kat cni aku nak kongsi bagaimana penjagaan jeans yang aku buat selama ni
mungkin terlalu particular bagi sesetengah orang tapi cara ini la aku jaga jeans aku
dan sebagai seorang yang budiman
aku mahu berkongsi amalan dunia aku ni
heh.
yakni (wahhh mcm nk tulis dalil lak) tips membasuh jeans busuk hapak korang tu
hahahahaha



ia sangat penting untuk mengekalkan kualiti jeans kau
dan hasilnya
jeans aku yang umur 4,5 tahun lepas masih ok kale n kualitinya
=)
kan jimat??



baeklah
tak payah kau nak tipu kelentong kencing yang kau basuh suar jeans setiap kali lepas kau pakai
dah
dah
dah
tak payah nak tipu sangat
jeans adalah sejenis seluar yang memang ditakdirkan untuk dihentam secukup2nya sebelum ia diambil basuh
kan???
dan paling malang
ada dimana jeans tersebut dihentam kromok hingga pada tahap lunyai setengah tahun tak basuh
mak aiiii
ada ke???




baeklah
aku bukan seorang yang terlalu bersih
terlalu mementing hygine sampaikan kau nak tido atas bantal kawan kau pon kau lapik towel kau sebab takot kot-kot air liur kawan ada atas bantal macam kau tido bantal kau tak meleleh air liur wtf!
aku jugak bukanlah si pembersih yang sampaikan nak minum air bekas cawan kawan kau pon kau minum kat bahagian tangkal sbb memang sah takkan ada orang gila yang minum kat bahagian tu kecuali kau!
wut da funtalk!!
baeklah baeklah
emosi plak
ooopssss
sebaliknya aku hanyalah seorang penulis yang sekadar cintakan sesuatu yang comel bersih stylo dan tersusun.
sudah
sudah
sudah teruskan la tipsss kau
sekian



okey
saksikan tayangan pic jeans busuk di bawah sehingga ia menjadi wangi
klik untuk tumbesaran jika mahu mensiasat dengan lebih lanjut
hahahahaha




baeklah.
cara aku basuh jeans
memang honest aku akan basuh sebulan sekali
i mentioned dengan jujurnya
SEBULAN SEKALI
nk kata aku penkotor??
pedulikan




kenapa tempoh yang agak lama baru aku basuh???
sebabnya untuk satu2 jeans aku akan sentiasa rotate penggunaanya
bukan kau asek blasah setiap masa sampai kalau jeans tu boleh bercakap dia akan cakap
" babe, kau tau x aku ni dah lunyai?? kau hengat bontot kau tu wangi semerbak one drop perfume ke aku nak hadap setiap hari???"
hahahahaha
moral: kepada korang yang mmg hobi memblasah jeans smpi lunyai.berwaspada, ayat-ayat di atas mungkin akan anda dengar tak lama lagi..Duniakan makin akhir zaman. hahahahahaha




lagi 1
aku sangat akan cuba mengelak dari berkongsi jeans
means dah kau tak suka rerakan sesama saiz menpinjam jeans kau, janganlah kau gi coba kau coba blasah jeans dorang jugak
simple!
sebab bagi aku, jeans perlu statik pada si pemakai sahaja
enough baby enough!
ia sangat penting dalam usaha menjaga kualiti dan kestyloaan si pemakai.
dan percampuran bau badan walaupun wangi memang tak bagus
sebab kita pasti akan berpeluhkan??




sebagai contoh
aku dan aza mempunyai saiz jeans yang sama
tapi kami tak sama dari segi ketinggian dan saiz badan
cuba bayangkan aku blasah suar aza yang keding tu???
tak ke rosak suar dia???



bayangkanlah sendiri aza tu mcm mana
malas nak paste pic
=.=



jadi
bila aku mengelak dari memblasah jeans dengan kadar yang drastik sampai lunyai dan aku elak dari berkongsi jeans maka sebulan sekali basuh tu bukan sesuatu yang terok!
yang penting kuantiti jeans tu agak beberapa helai
boleh rotate




okey
cara aku membelai jeans
aku akan terbalikkan mereka-mereka seperti di atas sebelum membelai mereka dengan mandian susu wtf!
baeklah
menterbalikkan jeans untuk proses pembasuhan adalah sangat-sangat PENTING
sbb kalau kau main blasah basuh je
jeans ni mahal macam mana tu kau beli
tetap akan turun kale
air dalam baldi kau tu tetap aku tidak jernih
tak payah nak tipu
so, kalau kau tak alihkan before basuh
tahap penurunan kale tu akan lebih banyak
ada paham??




tapi
tu tak bermakna kau lansung tak boleh berus atau cuci bahagian luar jeans kau
boleh
tapi alihkan dulu untuk proses merendam atau membasahi jeans ke dalam air auuuwwww!
manje!
hahahahahahaha



ok.
ni cara aku membasahi jeans aku
bukan dengan mandian susu mcm iklan tu
dan bukan dengan cara si pemalas yang sangat rajin merendam segala pakaian yang ada tapi ntah bila tahun nak amek berus
heh.



nak diingatkan
jeans adalah meterial yang sangat sensitif dengan sebarang rendaman
macam aku kata tadi
semahal mana pon jeans tu, tahap penurunan kalenya pasti akan berlaku
so
bayangkanlah sendiri kalau kau main rendam je jeans tu tapi bila tahun nak basuh pon tak tahu
heh.



bagi aku
cara aku basahkan jeans cukup sekadar merendamkannya di dalam baldi untuk pembasahan yang sekata
its enough baby
enough
then,
aku akan angkat dan terus mulakan proses memberus




ni cara aku memberus
aku akan mulakan dengan bahagian dalam jeans dulu
sebab apa??
sebabnya bahagian ni sebenarnya yang sangat memerlukan pembasuhan dan pembersihan.
hal ini kerana (wahhh..skema tui) bahagian dalaman jeans adalah bahagian yang dekat dengan kulit kau
yang sentiasa terperangkap dengan peluh tapi syok dok bersentuhan dengan kulit mulus kau tu
ada paham??
tak perlu penerangan lanjut sebenarnya sebab ia boleh membawa kepada kenaikan tahap imaginasi nakal
sekian




seterusnya
pastikan berus anda tidak terlalu lembut dan tidak terlalu kasar
yang sedang-sedang ja bangggg
heh.



kalau anda menggunakan dynamo colour seperti saya
pastikan jangan terlalu banyak mentuang cecair tersebut ke jeans anda
cukup sekadar ala kadar je
dynamo tu kurang bagus untuk sume meterial act
peluntur yang bisa mereputkan pakaian




setelah selesai bahagian dalam
bolehlah teruskan di bahagian luar jeans
cara aku
aku xkan berus ke semua bahagian luar jeans
cukup sekadar bahagian2 yang kau detected terkena kotoran macam kat bahagian kaki n bontot la senang cite
dan perlu diingatkan
jangan terlalu rakus memberus
keayuan kelembutan diperlukan ketika ini
dan cara aku
aku sangat alert ketika memberus bahagian-bahagian yang mempunyai antonasi kale yang bermacam dalam bahasa senang nk paham aku part-part yangs season sket arr kale dia
sebab kalu kau sesah je tonyoh berus kat part part tu
kale akan turun dengan sangat banyak
suar kau nanti sure tak stylo agik
PENTING ni
penting



ok.
dah abes memberus
macam biasa kau bilas la
takpe je kalau sambil-sambil bilas tu kau nak menyanyi lagu 'wahai si ikan kaloi' macam bawang merah dok buat dalam cite melayu klasik tu
takpe je
sumpah xde sape yang nak marah



tapi perlu diingatkan
pastikan jeans kau dibilas dengan sebilas bilasnya
i means memang bebas dari kesan peluntur
kire macam ni la
bilas sampai dah hilang sume buih
ok???



dan.
bolehlah mula merendamnya ke dalam baldi yang diisi air dan softener
cara aku.
cukup sekadar kau rendam dalam tempoh 5 min
softener pon bukan bagus sangat
aku gune sbb ia wangi n kau pon tau kan jeans kau tu kau nk blasah untuk sebulan!
=)


ni pon part penting
cara aku
lepas je 5min aku rendam jeans yang dah dibilas tadi dengan softener, aku akan terus angkat dan hang ia seperti gambau di atas
biar air tu ditos sendiri
sumpah tak lama wei


AMARAN!
elak dari memerah jeans kau
aku memang xpenah buat
sebab ia sangat tidak bagus untuk kualiti jeans kau
pastu jeans pon akn mula berkedut
tak payah ye darlin
hang je seperti di atas dalam tempoh 10-15 minit
its enough



dan.
proses terakhir
terus je ampaikan jeans kau tu
cuma jangan la bodoh sangat gi ampai kat tengah panas
rosak la kalenya
cukup sekadar kat ruang yang mempunyai pencahayaan yang bagus, angin boleh terjah masuk dan ruang yang terbuka
tak lama pon masa di ambil untuk kering
setengah hari je
tak pecaya cuba!!!
lagi satu
tak la jeans kau kene curik dengan penagih dadah ke gadis-gadis stylo pencurik jeans orang seperti di KTF ke dan sebagainya.
heh.



sebelum aku terlupa.
jeans act sgt tidak bagus dibasuh dgn mesin sbb jeans sgt tidak bagus di iron
bila dah basuh mesin sumpah akan berkedut
bila berkedut kau sumpah akan pulun ironkan??
basuh tangan lagi terbaeklah!!



okla
tu je aku nak kongsi
yang baek datang dr Allah yang tak brape nk baek tu of coz dari aku
hahaha xmasal!





Eima Jer: Alhamdulillah, aku dh dapat jawapan utk segala kekompiusan yang menghantui aku. jawapannya, jangan pikir too complicated sampai otak kau hang..just follow da flow n live ur life to da fullest! =) thanx God utk petunjukMu.







9 comments:

..::zatie::.. said...
This comment has been removed by the author.
..::zatie::.. said...

wahhh..teruja i bc entry u ni..
u tlg bsuh jeans i buleh???

hehe

fairuz said...

lepas ni ade tips jaga pakaian dalam tak...? wakakakaka

Eima Jer said...

Zatie:

hahahaha xnak laaa..
jeans kn basuh dgn kasih sayang...
=)

Eima Jer said...

fairuz:

hmmmm pakaian dalam Megan Fox munkin akn menyusul kot...
lalalallaa!~

Apit_SP said...

panjang tui n3..lpas ni hg tulih novel fiction pun baguih..leh gk wat duit!

Shahira said...

rajin ek awak basuh dgn tgn?
saya basuh dgn mesin jek.
oklaa tu skali SEBLN.
saya 6BLN skali.
hik hik hik~~

Eima Jer said...

hye shahira...

thanx jd follower kite =)

Cik Puan Drunbella said...

apsal seluaq hg sumenye bantut2 jer. bahahaha :D