January 04, 2010

Aku Sangkakan Aku Sudah Cukup Kg Tapi Rupa-Rupanya Masih Tak Cukup Kreadibiliti Anak Kampung Piaw Lagi Neh

Woah
seingat aku entry kali ni adalah entry yang memiliki tajuk entry yang paling panjang dalam catatan rekod blog aku.
heh.



ok.
aku teruja nak kongsi isu perihal kehidupan sebagai anak kampung ni
sangat teruja!
aku teruja sensorang pon takpe dah
yang stakat nak stalker je pastu berkumpul ramai-ramai dengan spesis macam korang lalu mengumpat aku
silakan tekan pangkah
dah aku katakan
aku teruja sorang-sorang pon dah takpe
dah cukup
dah memadai
sekian!




Weekend baru-baru ni aku habiskan 3 hari indah di hometown classmate aku iaiti Cik Aza [[aku bg link facebook seksiap, kot2 ada nk apply jadikan rumah aza homestay.kahkahkah]]
hometown beliau terletak di Batu Pahat, Johor
tak salah aku Kg.Semerah kot
tu je pekataan yang keep aku dengar dari mulot famili beliau
"nak ke pekan semerah"
malas nak tanya tuan empunya kg sebab nanti kantoi lak nak buat review psi kg dia
kang bangga malas lak aku nak layan!
heh.




perasaan nak ikot beliau balik pada mulanya lebih kepada excited nak makan sedap-sedap.
ok.
aku sangat adore masakan orang jawa!!
sangat-sangat suka
bagi aku orang jawa antara masyarakat yang sangat pandai memasak
especially bab makanan ala-ala kampung ni
Mak Aza iaitu Cik Puan Lasteri [[ada unsur bodek]] ni adalah suri rumah yang memang piau jawa Indonesia
so, kau dah boleh bayangkan betapa kesedapan yang ada di dalam setiap masakan beliau.
tak payah bukti
cukup la tengok kadar kunjungan rakan-rakan aza tiap kali beliau buat openhouse atau makan-makan
sumpah ramai woah!
berkonvoi-konvoi
kalau setakat jamu mihun goreng lembik ade sawi je dah tu tawar hebiau ade ke orang nak datang berkonvoi-konvoi setiap tahun??
-pikirkan-



ok.
ditambah lagi keinginan tekak aku nak makan roti jala version mak aza yang memang suepr duper sedap
roti jala yang kau layankan dengan kari ayam kampung yang memang malatop!
ok.
pegi lap air liur kau yang melejeh tu
hahahahaha
tak pon cepat-cepat telan air liur yang banyak sgt kau kumpul kat tekak tu
hahahahaha
yucksss!





makanya
bertolaklah aku dan aza dari utm yang serba kebosanan ni menuju ke Batu Pahat
perjalanan biasa-biasa saja
naik bas VIP sengal yang budget first class sangat lalu memasang DVD Ninja Assassin yang dicetak rompak sekuat yang mampu
memang sungguh-sungguh mengganggu ketenteraman dan kekusyukan tidur kami berdua
dan mungkin semua org
tapi lena tetap lena
melejeh jugak air liur aku
hahahahahaha
dah tu apsal sebok nak membebel kat bas tu??
ok.
mari diam





baeklah
cerita catitan pengalaman kehidupan kampung aku bermula setibanya kami di Stesyen Batu Pahat
ok.
famili aza ni very independent famili
kau takkan jumpak la mama papa tunggu kat bus-station batu pahat tu sambil lambai-lambai tangan pastu angkat semua beg kau dan kwn kau masuk bonet kereta lalu mulakan pejalanan pulang ke kg halaman.
oh tidak
kau takkan jumpa
sebab tu aku cakap pengalaman aku bermula di sini





dari stesyen bas batu pahat
aku di bawa aza naik bas loncat untuk sampai ke kg beliau
sumpah wei
last time aku naik bas loncat ni masa abes skolah dulu
ingat lagi aku
kalau kat tempat aku nama syarikat bas loncat ni ialah 'Red Omnibus'
hahahaha nama mcm nak letak 'Red Devil' je tapi malu-malu alah
dulu masa budak skolah naik bas ni la nak ke pekan Kuala Kurau
nak ke Bandar Bagan Serai, Parit Buntar atau nk jauh lagi Penang or Taiping
dah lama woah tak layan naik bas loncat
perangai aku
aku jenis takot nak lepak tunggu bas kat bus-stand bandar aku tu
sumpah penuh dengan mat rempit ala-ala tak mandi 2 minggu jeans tak basuh setengah tahun
aku sangat takot
so aku lebih prefer naik teksi ja
atau orang kampung panggil perebet sapu
same je pon tambang
mahal sket je
janji selamat
ye ke selamat??




berbalik cerita asal
masa naik bas loncat nak bergerak ke kg aza tu
muka aku cam teruja jaa
tak tau la aza perasan ke tak
macam-macam aku tanya
over melebih-lebih dari anak-anak bandar!
heh
ye la
bas loncat kampung aku takde aircond
panas woah
tingkap lak takleh nak tutop
abes tudung rambut kain boleh terselak bagai
tapi bas loncat rumah aza ada aircond sejuk
hahahahahaha
aku dengki!
tapi tu dulu eima
ntah-ntah bas loncat nak ke lg kau pon dah ada aircond sekarang ni [sedapkan hati]
=p




ok.
aku suka tengok perkampungan orang
maksud aku perkampungan di luar kawasan negeri aku
macam perkampungan di melaka, penang, kedah, perlis dan tak lupa jugak johor
dalam bas loncat yang aku teruja serta dengki sungguh tu banyak aku abeskan masa dengan menikmati pelbagai rekabentuk rumah kampung di sekitar batu pahat
halaman rumah yang kebanyakannya sangat bersih dan luas
kalau kawasan kampung aku
halaman rumah kebanyakannya kecik aje
banyak yang dimodenkan dengan diturapkan tar
senang tak payah cabut rumput
becak pon takde
di batu pahat lain
halaman masih mengamalkan konsep semulajadi dan kehijauan
daun kering di sapu rapi
halaman kemas-kemas belaka
thumbs up!





setibanya di rumah Aza
kedatangan aku disambut baik oleh keluarganya especially mak beliau yang memang saling tak tumpah gayanya dengan cik aza elliani ni
[classmates aku pasti memahaminya]
heh.
dan si gorgeous little kid menyambut kedatangan aku dengan memek muka yang sangat-sangat comel
and also baby baru yang masih di dalam tempoh pantang!
semua berjalan lancar



first masakan jawa yang aku hadap malam tu of coz my peberet air tangan orang jawa iaitu kari ayam kampung version mak aza!
woah sumpah sedap wei
kau jangan harap mintak mak aku masak la kan
ayam daging pon beliau dh pencen dari memasak tambah-tambah la ayam kampung yang agak remeh itu
=p
harapkan kakak-kakak aku
mana la pulak nak cari ayam kampung di tengah-tengah bandar Kuala Lumpur tu kan?
so, apa lagi
nak plak lepaskan peluang keemasan ni
malam tu aku n aza berdinner betul-betul ala-ala kampung yang sgt real kampung!
fuhhhh puas beb!!




macam biase
satu lagi perkara yang aku rindu masa kat kampung adalah masa tido yang sangat awal
kalau balik kampung aku
situasi ni dah tak brape nak ada
abang-abang aku layan lepak borak tengah malam jugak
layan astro sampai ke pagi jugak
rumah plak kadang-kadang terang berderang dengan lampu sampai ke pagi jugak
tu la panahan astro
hahahaha tak memasal astro plak di salahkan




tapi kat rumah aza sangat lain
terasa kehidupan kampungnya
takde astro tapi ahli keluarga tetap cool n sentiasa tahu isu-isu semasa jugak
kalau kau yang siap ada astro mix tu
nak rakam sehati berdansa
upin ipin
cerekarama
awan dania
buletin utama taknak tengok
dunia jam sepuluh taknak rakam bagai
heh.
macam aku cakap tadi
kat rumah aza aku dapat balik rasa suasana yang sangat-sangat aku rindu
zaman-zaman arwah abah ada lagi dulu
lepas makan malam satu famili, semua lepak depan tv tengok berita
lepas tu layan drama melayu jap
pastu dunia jam sepuluh [sebab arwah abah berkuasa ke atas tv]
pastu kui 10.30 malam tu rumah aku dah masing-masing shut down and switch to alam mimpi




malam kat rumah aza sangat pendek
pukul 10 lebih je masing-masing dah get ready nak tido
mata aku pon automatik kuyu layu dah
memang la persekitaran mempengaruhi kehidupan kita kan?
cuba kalau kat utm?
mahu 2,3 pagi kau baru nak nampak tilam
heh.
yeah.
aku teruja sorang-sorang dapat ulang balik perkara yang aku buat 8 tahun lepas
iaitu 'tido awal setiap malam'
biar ia perkara bodoh bagi sesetengah pihak tapi bagi aku
ada kenangan yang aku rindui dan kenangi
iaitu 'kehidupan bersama abah'.
sungguh indah
[haissshhh jom lap air mata jap.secara tak sengaja meleleh ni]





kehidupan kampung diteruskan lagi esoknya
aku tewas nak terus berjaga selepas solat subuh
sebab aza pon bantai tido
pukul 8.30 jugak baru aku bangun
rekod yang agak bagus untuk aku
kalau kat kampung aku
mahu pukul 11,12 baru aku bangun
sejak arwah abah pergi, mak tak brape nak amek kesah aku nak bangun lewat
abes kuat dia bising kalau kau liat nak bangun subuh
abes sume keluar la
kubur berasap laa
kubur sempit laa sebab lewatkan solat
tapi lepas kau settle tanggungjawab kau dengan tuhan
kau nak tido sampai lebam ikot kau laa
kehidupan kampung kat rumah aku dah semakin bandar dah sejak pemergian abah





tapi kat rumah aza
aku bangun je nak amek wuduk
dah nampak dah mak aza busy kat dapur
sediakan sarapan pagi seawal sesubuh pagi
siapkan macam-macam kuih untuk penuhi pesanan pelanggan
dan juga sebagai alas perut ahli keluarga
coolkan?
kat rumah aku
dah sangat lama tak amalkan aktiviti bersarapan
so, mak aku prefer mengaji al-quran sampai ke siang lalu bersolat duha bagai
tak payah pikir soal sarapan
sebab anak-anak pon bukan layan bekpes sangat pon
tengok mak aza busy buat kuih, abahnya pulak masih ditikar smayang berzikir mengaji quran bagai
hati aku kembali sayu
teringat suasana subuh 8 tahun lalu
pukul 5 pagi je kau akan dengar dah bunyi enjin moto scooter suzuki v100 kale purple milik abah dipanaskan
memang sumpah bising sebab abah macam saje je presskan minyak kuat-kuat nak bagi anak telinga aku ni kesan bunyi enjin tersebut
hahahaha sebab garage sangat dekat dengan tingkap bilik aku
jam 5.30pagi dah dengar moto abah gerak ke masjid
dalam pukul 5.45 dah dengar suara abah azan subuh
dah dengar mak sebok mengemas di dapur
sampah sarap plastik megi yang abang-abang aku buat pada sebelah malam tu
dah dengar suara mak kejut aku bangun subuh
dah dengar bebelan mak aku potpetpotpet dengan pelbagai hadith sabda dosa pahala lewat bangun subuh dekat abang-abang aku yang sememangnya sungguh liat nak bangun solat subuh
dah dengar bunyi cerek dok bebunyi yang kadang-kadang tu saje je mak aku bairkan melalak sbb nak kacau kami sume tido
aaarrrrggghhh aku rindu semua suasana bahagia tu
yang dah Allah tarik balik sejak pemergian arwah abah 7 tahun lalu
bila tengok suasana tu ada kat dapur rumah aza
dekat segenap ruang rumah aza
hati aku sebak ingatkah abah dan kehidupan mak skrg
sebab tu aku tanya aza soalan bodo
'rumah kau bukan tak boleh tido lepas subuh ke?'
bila aza cakap
'belasah je tido'
aku tanpa pikir panjang terus tarik selimut lalu tido
tak kuat wei nak tengok suasana yang sangat-sangat aku rindu tu berlaku depan aku
hati aku ni pelik
suka sayup sedih layan bagai bila time subuh
ingat lagi masa first time masuk asrama
aku cool je masa-masa lain
tapi masuk je time subuh, dengar je azan surau berdekatan blok asrama aku
dah kau
aku masuk toilet menangis ingat mak abah aku
ingat suasana subuh di rumah aku
sebab tu aku amek keputusan tido je pagi tu
sorry aza




bangun je tido
tak sempat kau basuh muka gosok gigi
dah dengar bunyi suara mak aza ajak bekpes
hehehe sungguh terharu
macam-macam kuih aku dapat makan
yang memang jangan haraplah nak jumpak kat dining table rumah aku
walau hakikatnya rumah aku adalah di dalam sebuah kampung
heh
aku menikmati sarapan pagi dengan penuh kerinduan kampung halaman aku sendiri
kau boleh tengok ayam kat luar halaman
pokok kelapa sawit keliling rumah
macam-macam tanaman ulam-ulaman sayur-sayuran kampung kat bahagian blakang rumah
kalau datang rumah aku
jangan harap nak jumpak semua-semua tu dah
halaman dh diturap
bahagian dapur abang aku dah buat second garage
dah takde ulam-ulaman hasil cucuk tanam arwah abah
dah takde pokok-pokok rambutan yang galak berbuah
dah takde pokok-pokok bunga ros yang berbunga pelbagai warna
dah takde
yang ada timbunan pasir kat blakang rumah menutupi tanah kampung tu
pasu pokok-pokok sume mati tak berjaga
pkok-pokok dah malas nak berbuah keluarkan hasil
yang ada rumah tua yang dah semakin usang tidak secantik seukuh dulu
masa zaman-zaman arwah abah sebagai pentadbir rumah dulu






siang di rumah aza sungguh aku tak rasa masa tu sedang berlalu
penuh dengan pelbagai aktiviti kampung
aku dapat tengok macam mana orang buat tapai ubi
macam mana nak bungkus tapai ubi guna daun pisang
sumpah aku tak penah tengok dan tak penah amek tau pon sepanjang aku hidup ni
pengalaman dan ilmu baru yang aku kutip
haishhh
tengok tapai pon ingatan tetap kau palitkan kat arwah abah
betapa arwah sangat-sangat suka makan apa jenis tapai pon
kalau kat utara
tapai akan dibalut guna daun getah
tak kira la tapai ubi ke tapai pulut
tu yang aku slalu nampak la
sebab abah selalu bawak balik untuk mak kalau abah balik dari penang or kedah
dan
prangai arwah abah
beliau suka berhenti makan kat kedai-kedai makan yang ada juai tapai
memang klu aku tengok tapai kat mana pon hati mesti terdetik
'hmmm abah suka sgt mkn tapai'
=(




tengah hari di rumah aza aku disajikan dengan santapan kampung lagi
dah
tak payah la nak wish ada steak ada chicken chop nasi ayam nasi tomato bagai
sumpah takde sape nak layan
aku tegaskan kat sini
AYAM DAGING pon kau payah nak jumpak
sebab famili aza memang mengamalkan kehidupan kampung yang sebenar
kau penah makan sayur air pucuk meranti bandar??
heh.
aku penah, pertama kalinya
kau penah makan pucuk daun keledek??
hehe aku sempat tengok ia dipetik tapi belum sempat nak rasa
baru aku tau yang pucuk daun keledek tu boleh dibuat sayur
hahahahaha
selama ni aku hengatkan ubinya saja boleh dibuat makan
=p
dan.
kau penah makan sambal ketuk yang sangat syurga??
aku dapat
sambal ketuk version mak aza
sumpah syurga!!
kan aku cakap orang jawa memang superb dalam masakan kampung
aku suka
aku suka
aku suka
sambal ketuk yang kau layan dengab kari ayam kampung
asam pedas ikan yang kau layan dengan sayur tumis pucuk meranti bandar
air kelapa fresh yang masuk tekak kau
roti jala yang menyengat
bubur lambuk
woah
terbaek wei
sungguh terbaek!!



rumah aku??
namanya saja kampung
abes-abes kau sume akan teruja datang rumah aku makan siakap besau fresh from sungai pastu dapat pelahap udang galah besau besau fresh nak mampos bukan dari kolam tapi dari sungai hasil skill jalaan amcik aku yang sungguh terror.
heh
tu je la tarikan kampung aku
dan
macam mana kau nak buat rokok daun
ada pakej skali dengan layan rokok daun lagi
kahkahkah
nak sentuh bab makanan kampungnya
rumah aku layan ayam daging
layan ikan laut
kau tak payah nak harap jumpe ikan keli ikan baung ikan haruan belut bagai dalam peti ais rumah aku
memang takkan
sebab famili aku tak makan ikan sungai
harap je rumah tepi sungai



tapi tak bermakna aku tak alu-alukan kehadiran tuan puan adik akak sahabat handal nk jalan-jalan menikmati suasana kampung aku yang hampir-hampir ke arah kemodenan sudah
anak dara tak pakai baju kurung dah
contoh terdekat: AKU
anak teruna tak banyak yang suka pegi masjid dah
lepak kat hujung-hujung kampung pon dah takde dah sangat
ntah mana semua pegi ntah
dah xde nak pomen-pomen moto kat halaman rumah aku
dah takde nak mengorat anak-anak gadis gedik dok lalu lalang depan rumah aku sambil control-control ayu sambil berbasikal sebab rumah aku penuh dengan barisan rempit terkemuka naungan amcik aku
dah takde dah semua tu
mana pegi semua anak dara kampung aku ntah
dah tak berdara mungkin
ooopppsssss
maksud aku abes sume pakat dah kawen kot
ye la
kalau balik sana
aku terperap kat rumah ja
nak berkawan abes sume kawan dah kawen
semua sebok layan laki layan perut memboyot layan anak mintak disusu
semua kehidupan kampung aku lenyap bersama pemergian arwah abah
sebab tu masa kat rumah aku tu nak bejalan 1 minit pon aku rasa sangat lambat
ape tak nye
dah la kau kepam dalam rumah je sepanjang cuti semester
nak masak membazir
takde orang yang nak makan
nak keluar kawan takde
aseknya mengadap tv je
heh.



dan satu lagi
kat rumah aza ada little gurl yang sangat adorable names Syaqeera
si kecil ni sudah sangat berjaya curik hati aku
berjaya jugak imbas kenangan aku dan anak-anak buah perempuan masa kat kampung dulu
nakal
asek nak jajan je
asek nak main je
rindu masa-masa kakak aku dalam pantang baby baru pastu aku plak take over jaga si kakak baby yang sungguh nakal
dari mandi sampai la suap makan, basuh berak, layan kerenah dorang pastu siap pakej bawak jenjalan pusing 1 kampung naik basikal lagi
dah si tokwan plak [abah aku]
asek pulun beli jajan pelbagai jenis
dari snack keropok sampaikan aiscream pop tu 1 kotak lepak masuk fridge
amek kau
sampai nak muntah jajan aku tengok anak-anak buah aku masa tu
aaarrrrrggghhh skali lagi aku merungut
aku rindu masa-masa lampau




dah dah
kang lagi banyak air mata aku meleleh
ni pon dah berhingus bagai dah


to Aza dan keluarga
jutaan terima kasih tak terhingga sebab sudi terima kedatangan aku untuk 3 hari
layanan kalian sekeluarga sungguh-sungguh buat aku terharu
sumpah tak serik nak datang lagi
hehehehe
thanx untuk bekal yang belambak-lambak dari Mommy Aza
Gonna mish Kak La, Pakcik, Abang-abang Aza, Kak Yut, Mak Cik, Baby Maisarah and da last 1 of coz si genit syaqeera


mari saya paste pic si genit ni sebagai penutup entry saya

sangat adorable kiut miut beautiful funny chicky n hawt kan??


kan aku dah kata
tengok
muka korang senyum geram tgk pic si genit ni
haishhhh
i heart her soooo much!!



Eima Jer: Hairan apa salah kau bila tetibe orang yang kau tak pernah rasa dia ada masalah dengan kau tetibe remove kau as fren from fb list beliau. kesilapan teknikal kot. perasaan aku?? hairan campur takde perasaan. baru je perasan keadaan itu. maaf kerana lambat menyedarinya. dan maaf kalau ada perangai aku, entry aku, kata-kata aku yang buat kau terasa hati. aku lebih suka berdiam diri tanpa ambil sebarang tindakan. semua manusia skrg xboleh dipercayai untuk berkongsi luahan hati. baik luah kat blog. tetibe lak emo. heh


5 comments:

Cik Puan Drunbella said...

isi perut sama panjang macam tajuk.
=)

fairuz said...

aku klasifikasikan entri kau ni sebagai entry berunsurkan sedih + gembira kekenyangan..

boleh bagi nasihat sket...?

hargai apa yang kau ada sekarang. jangan menyesal dengan apa yang kau takde pada masa lepas.

Eima Jer said...

fairuz:

babe..
aku sentiasa menghargai apa yg aku ada skrg ni..
keluarga yg agak sempurna..

cuma hati ni lebih terkenang suasana hidup masa adanya ayah di sisi aku..
keluarga lebih sempurna, tersusun n bahagia..


arwah abah aku seorang yg sgt penyingkan pengurusan rumah tangga..
sbb tu bercerita tentang tiap inci rumah aku kat kampung tu. ingatan aku pasti untuk dia..

Azuan Shahri said...

Pjg gler entri ni.sakit mata aku nk mengadapnye..

ape pun perkampungan kat batu pahat memg btl2 kg.kg aku lg hulu dri kg aza.hahhaha

Eima Jer said...

wan:

hahaha tengok la tajuk entry aku panjang mana kan..
haisshhh klu dpt makan kerang bakar sg.lurus lg syurga kot..
tp asek ujan je ari tu..